Obrador

Aquest espai de Micro Troupe, neix al mateix temps que la companyia amb la voluntat d’explorar el teatre de titelles, de màscares, d’objectes i d’animació, i alhora descobrir, estudiar i potenciar el teatre que es troba a les manifestacions de cultura tradicional del nostre poble i de qualsevol cultura popular. Aquest obrador està des dels seus inicis sota la direcció artística d’Elena Mesa, llicenciada en història de l’art, pintora, actriu, titellaire, constructora de titelles, ninots i màscares.

Des d’aquest espai ens proposem participar en produccions i promocions pròpies, i si cal en col·laboració amb tercers, amb l’objectiu de conservar i difondre el teatre de titelles i els altres gèneres abans esmentats, i col·laborar així a mantenir la presència d’aquest tipus de manifestacions teatrals al nostre poble, comarca i país.


___________________________________________


Atenent a l’encàrrec de realitzar un titella per a un restaurant ens vam posar a treballar en el disseny i construcció d’aquest personatge atenent a la personalitat del subjecte que dóna nom a l’establiment, en Silè.

Després d’analitzar les característiques d’aquest personatge, un sàtir fill d’Hermes i d’una ninfa, que sempre anava ebri, va sortir en Silè, el titella de la taverna. Un titella de guant del tipus català. La presentació es va fer a la mateixa taverna, de la mà de la seva constructora Elena Mesa , la veu la va posar l’actor Robert Long que va llegir un text descriptiu sobre el sàtir mitològic grec.

Ara està vivint a la Taverna d’en Silè, a Riudebitlles, voltat d’ampolles de vi, cava i altres esperits, i la seva presència augura uns bons beures i unes bones menges en aquell espai.



 








Portar els nostres titelles allí on per problemes socials no tenen fàcil accés a activitats teatrals ha estat sempre un dels objectius de la nostra companyia. Amb l’experiència de la PAH (Plataforma d’Afectats per la Hipoteca) de Girona-Salt ens vam proposar continuar prop d’aquests col·lectius que defensen un dret tan bàsic com és l’habitatge.

Al Passeig Ciutat de Girona de Salt es va celebrar el 5è aniversari de la PAH Girona-Salt. Cinc anys de lluita pel dret habitatge celebrats amb un acte de cultura popular al carrer. La festa de caire reivindicatiu va començar amb uns breus parlaments de persones que representen a les moltes activistes i/o afectades i després la nostra companyia va representar l’espectacle Barrabassades, que explica les aventures d’un noiet que està a punt de ser desnonat de casa seva perquè no pot retornar uns diners d’un préstec a un usurer i un dimoni novell, que arriba a la Terra a practicar les seves primeres barrabassades, es topa amb ell. Però resulta que el dimoni acaba ajudant al protagonista i no es comporta com a dimoni que és. I aleshores, qui és l’autèntic dimoni?

La proximitat amb el públic va afavorir l’intercanvi d’emocions. Va ser molt interessant poder veure com aquelles noies i nois, que han patit o pateixen encara ara la injustícia de no tenir habitatge o estar en perill de perdre’l participaven activament a l’espectacle implicant-se en la trama i escridassant al ‘dolent’ i ajudant a els ‘bons’. Tot un exercici de comunicació recíproca.

El Premi Nobel de literatura Dario Fo, traspassat recentment, deia: El meu combat pels problemes socials és mitjançant el teatre ... Fins i tot quan representes a un clàssic s’està parlant de problemes d’avui, la humanitat només canvia en aparença i la hipocresia, l’egoisme, l’explotació ..., segueixen existint. Així doncs aportar reflexió amb la nostra obra Barrabassades ho entenem com a part d’aquest compromís de Micro Troupe.












Micro Troupe, ha desenvolupat una sèrie de tallers i cursos per a nois i noies on el contacte amb les arts escèniques els ha permès conèixer des de l’interior una mica més aquestes disciplines artístiques.

Entenem el teatre com un joc de coneixement i reconeixement de l’individu i del grup i que ens forma com a persones actives en el nostre entorn, amb capacitat de prendre decisions i transformar-lo.

El resultat d’aquests tallers ha estat la consolidació de dues companyies infantils de teatre al poble on té seu la nostra companyia, Riudebitlles (Alt Penedès): Esquitx Teatrí i Esvalot Teatre. La primera té reservat un espai a la programació de la festa major del poble on representa una obra, sempre vinculada amb alguna realitat local, històrica o de ficció. Els dos primers anys d'Esquitx teatrí es van organitzar juntament amb Alteatralia. Esvalot Teatre realitza accions teatrals breus al llarg de l’any, lligades a esdeveniments culturals, artístics i tradicionals que se succeeixen a la localitat.

Totes aquestes manifestacions teatrals són producte del treball periòdic d’aquests tallers i cursos d’activitats escèniques i de l’esforç i interès que demostren les noies i nois que hi participen.

























Ens hem ocupat de la cultura tradicional, participant en esdeveniments del calendari festiu de la nostra cultura, recuperant elements i personatges oblidats en els nostres dies, com per exemple l’Home dels nassos.
















També hem mantingut i mantenim una estreta relació amb altres grups, sales, ateneus i colles de cultura tradicional amb l’objectiu d’investigar i conservar les tradicions que aquestes practiquen.


Com a professionals del teatre de titelles hem tingut la necessitat de compartir experiències, cursos, opinions, idees ..., i ho hem fet en forma d’articles d'opinió que generalment han sortit publicats en revistes especialitzades com ‘Putxinel·li’, de la que tant l’Elena Mesa com en Joan Gispert en són col·laboradors. Podeu Llegir-los a l’apartat Articles d’aquest blog.



Any rere any, cada mes de novembre la nostra companyia celebra el seu aniversari, i per fer-ho convidem a amics i amigues a participar a les activitats que organitzem, que poden ser un assaig obert, una funció, una exposició, la presentació d’un nou espectacle o d’un personatge ..., això si, sempre ho acabem amb una copa de cava.













               


Som unes convençudes que la imatgeria de les comparses de les festes tradicionals entra plenament dins d’un àmbit parateatral. Sota aquestes premisses vam realitzat el nostre primer capgròs: el Ceballot. El capgròs és un element festiu que també té com a característiques pròpies la ironia, l’enginy i l’humor. Aquest Ceballot entraria dins de la família dels esparriots, i quan balla el portador o portadora l’hem dotat d’un ceballot de veritat a la mà i empaita a cops d'aquest vegetal a la gent.



                              


L’obrador, amb l’ànim d’intercanviar experiències amb altres professionals, va llençar la proposta de creació de la Mostra de Teatre de Titelles Mitjó a Sant Pere de Riudebitlles (Alt Penedès), a la que va estar lligat durant la primera edició.



La nostra relació personal amb la Vila de Gràcia ens ha deixat conèixer de primera mà la seva Festa Major i participar activament en diverses comissions de festes en l’àmbit del guarnit. La construcció d’aquests elements de guarnit, generalment de grans dimensions, ens acostaven a relacionar-nos amb nous materials i ens conduïen a tractar amb estructures molts properes a les de  l’escenografia teatral.

                             






Algunes de les produccions teatrals de Micro Troupe incorporen la màscara com a element teatral dins de la dramatúrgia de l’espectacle i això suposa la seva construcció. Aquesta tasca també ens condueix molts cops a elaborar-ne d’altres que formen part d’un imaginari apartat de qualsevol guió i que, tot i prenent la forma de màscara, responen a personatges impossibles, amb ganyotes,  amb gestos i amb expressions caricaturesques.



L’animació d’objectes sempre ha estat una atracció per a nosaltres. Així doncs vam començar a imaginar-nos, també gràcies a Las tapas (P. Rubianes), que les ampolles d’un bar no podien ser uns objectes estàtics i estimular-les seria una tasca molt interessant. Això va donar el resultat de la construcció de 25 ampolles animades. Aquest treball va suposar un bon estudi de les intencions i situacions d’aquests personatges.